Prije otprilike tri mjeseca izašao je PlayStation 5. Već sam rekao svoje mišljenje o njemu kada je izašao, no kakvo je stanje sada nakon tri mjeseca na tržištu? Što se promijenilo od tada pa do danas?

Stvar koja je bila glavna odlika ove generacije, a to je tehnološki skok u odnosu na prethodnu generaciju, u ovih tri mjeseca još više je došla do izražaja. I dok nismo dobili još onu pravu igru koja će iskoristiti maksimum tehničke snage i SSD, pojedine igre koje su već godinama na tržištu su dobile next gen verzije. Bilo da govorimo o grafičkoj nadogradnji, o puno bržem učitavanjem, ili općenito boljem izvođenju u skoro svim apsektima, jasno je vidjeti pomake koji su napravljeni. Na žalost, još uvijek je prošlo premalo vremena kako bi mogli govoriti o softveru koji definira konzolu. Da, Spider-man Miles Morales je pokazao sve što next gen može i to na fantastičan način, no čak i on je napravljen na temeljima prošle generacije.

Čeka se neki naslov koji ‘vrišti’ ova generacija. I morat ćemo se još malo načekati. Oni koji prigovaraju kako količina softvera nije adekvatna, i dalje će imati taj prigovor. Realnost je da tri mjeseca nisu bila dovoljna da se stvori velika količina naslova, ali ih sve više ima. To je naprosto tako mora biti, a sama činjenica da (gotovo) sve dostupno za PS4 je dostupno i za PS5 dosta olakšava tu tranziciju. Kombinacija toga pomaže oko činjenica da je veoma teško ugrabiti PlayStation 5 – 4,5 milijuna prodanih primjeraka u jednom kvartalu, a prodali bi možda još toliko samo da su imali kapacitete za proizvesti ih. Uz nova tržišta koja se otvaraju, kao recimo Kina, i uz nastavak ogromne potražnje, nabaviti konzolu će ostati najveći problem kojeg ista ima.

Problema je bilo, govorio sam i u recenziji kako sam imao problem s punjenjem kontrolera. Nešto nakon recenzije pojavili su se problemi u kojima se konzola znala srušiti sama od sebe, ili je nisam mogao upaliti preko kontrolera. Svi ti problemi sada su uklonjeni, u međuvremenu je došlo nekoliko softverskih nadogradnji za konzolu koji su to sredili. Dječje bolesti koje su prošle ispod radara, barem tako izgleda pošto ove godine nisam imao nikakvih značajnih problema. Naišao sam na probleme kod nekih PS4 igri, gdje mi se jednom ili dva puta igra srušila. Uz napomenu kako su to bile igre koje nisu dobile PS5 nadogradnju, ali kako sam u obje uložio preko tridesetak sati tijekom praznika, mislim da ta dva rušenja nisu neki veliki problem. No i dalje nije sve savršeno, recimo imao sam problema s učitavanjem USB diska na kojem sam imao neki video kojeg sam htio gledati. Prednji USB port nije htio učitati ga, stražnja dva bez problema.

Prvi problem tek nastaje prilikom gledanja bilo kakvih medija. Prvo treba kazati da PS5 podržava iste formate kao i prethodnik, samo za razliku od prethodnika nema aplikaciju za gledati medijski sadržaj. To je u 2021. godini malo suludo, no ništa čudno za Sony. Trebalo im je dvije godine za razviti aplikaciju za PS4 koja nikada nije bila nešto pretjerano dobra. Bila je funkcionalna, no to je maksimum koji mogu kazati za nju. Ne imati je na startu, pa čak ni tri mjeseca kasnije je dan veliki minus. I nadam se da će isti ispraviti što brže, iako možete gledati preko aplikacije koja sprema screenshotove. Nije idealno, ali barem nešto.

Tišina je odlika na koju sam navikao. Kontoler je zbilja odličan, direkcija u kojoj PlayStation 5 ide je dobra, ali još neki problemi postoje. Meni ne kvare iskustvo, no ako smatrate da će vama kvariti, pričekajte još malo, ionako je teško nabaviti konzolu.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.