Često se zaboravlja koliko Microsoft zapravo dobro radi samo zato što je konkurencija toliko ispred njega. Xbox One zato čitavu generaciju mora igrati lovice u kojima neće stići svog suparnika. Pokazatelj toga je bila ova konferencija u kojoj je Microsoft napravio nekoliko sjajnih koraka naprijed prije nego si je nekim odlukama pucao u nogu.

Igre su bile forte, njihova prezentacija bila je sjajna. Gears of War 4 izgleda fantastično, fanovi serijala će ga prigrliti odmah, dok će naći i mnogo onih koji će ga prvi puta probati i zaljubit se u njega. Sličnu priču mogu kazati za Forza Horizon 3. Auto utrka koja je privukla i mene koji inače nisam fan tog žanra, iako ga s vremena na vrijeme zaigram. ReCore je sjajan koncept, neki indie naslovi koji dolaze isto privlače mnogo pozornosti, dok je Dead Rising 4 čista zabava u bilo koje doba dana. Čak mi je i Minecraft, od kojeg bježim kao vrag od tamjana, bio zanimljivo prezentiran. Pogotovo kada sve to vodi Phil Spencer koji zaista i iskreno voli video igre i imate pun pogodak. Kada bi samo to bio dio Microsoft konferencije ja bih bio izrazito zadovoljan, ali…

Xbox One S

… pucanja u nogu su bila previše. Krenimo s kontradiktornim otvaranjem i zatvaranjem. Na otvaranju su najavili novi, prostorno manji, hard diskom veći Xbox One i dodali mu slovo S na kraj kao oznaku novog modela. Sve da bi na kraju najavili puno snažniji model koji dolazi krajem iduće godine. Pokazali ste S kao nešto novo što bi trebali nabaviti, a onda im pokazali ono što će doći za godinu i pol dana te i dalje očekujete kako će oni koji žele kupiti to napraviti sada? Ako se do sada nisu odlučili, veća je vjerojatnost kako će čekati još godinu dana. A oni koji imaju, a želi najbolji model na tržištu, neće ni pomisliti o S modelu. Scorpio najava komotno je mogla doći iduće godine.

Druge stvar je što će sve do sada Xbox One ekskluzivne igre biti dostupne na Windows 10 platformi. Cross-play je sjajna opcija, Cross-buy još bolja i onoga tko ima te dvije platforme to svakako veseli. No što je van toga? Pročitajte malo po forumima reakcije kada su prethodno ekskluzivni nastavci postali dostupni na računalu. Nisu svi isti, no zvuče ovako nekako: ‘Kao Xbox fanu nije mi jasno što će mi moja konzola kada sve što je ekskluzivno za nju postane dostupno na računalu. Bolja kombinacija bi mi bila imati računalo i PlayStation 4’. Takvi komentari su potpuno razumljivi, upravo su ekskluzivne igre to zbog čega kupujemo konzole. Ako ćemo sada sve moći igrati na računalu, što će nam onda konzola?

Microsoft je u prošloj generaciji imao vodstvo kojeg je malo po malo gubio. U novoj generaciji ga je izgubio i znam kako se nisu pomirili s time, ali istovremeno sami sebi odmažu. Napravili su sjajnu konferenciju s nekoliko grešaka, šteta zbog njih.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.