Prince of Persia: The Lost Crown je sve bliže. Igra nam dolazi 18. siječnja, a zadnjih dana ste imali priliku vidjeti kako su za nju došle recenzije. Prilično pozitivne i to me veseli, iako to ne znači da ću ja imati isto mišljenje u svojoj. Možda hoću, možda neću, no to neću znati dok ne dovršim igru te donesem samostalan sud. Što u ovom trenutku nije važno za članak. Nego činjenica koliko je taj serijal oblikovao moj život, iako ga nikada nisam igrao u svom domu. Niti jedan jedini nastavak serijala. Nisam čak gledao niti film.

Pogled na to je pun nostalgije. Bio i bit će. Možda se pitate kako to ako ga nikada nisam igrao? Stvar je veoma jednostavna. To je igra koju pamtim kroz koje je nastalo moje najbolje prijateljstvo, a kasnije i kumstvo. Kada kažem to je igra mislim na originalni Prince of Persia iz 1989. godine. Znam da je nisam igrao te godine jer sam bio premal nego koju godinu kasnije, kada sam već krenuo u osnovnu školu. Tada nisam imao računalo, svoje prvo dobit ću možda deset godina kasnije. Ali je moj osnovnoškolski prijatelj Filip imao. I imao je princa Perzije instaliranom na svojoj triosamšestici.

Bilo je to neko drugo vrijeme, kada je mnogima od nas bilo dovoljno vidjeti igru na prijateljevom računalu dok on igra i zaljubiti se u te piksele na ekranu. Nismo imali online igranje, a hotseat nam je bilo ludilo jer smo mogli naizmjenice igrati istu igru. Makar se ne sjećam da je ikada ijedno hotseat igranje završilo krajem partije. Imali smo ‘ajde sjedni ti i probaj’. Većina nije imala računala, a još veći broj nije imao konzole, ali dobrom djelu moje generacije je ovo što sam naveo poznato. Samo kod njih možda nije bio Prince of Persia nego neka druga igra ili igre. Bilo ih je još u našem prijateljstvu, ali za potrebe ove priče nisu važne, niti su one te koje se prve sjetim.

Igre su jako napredovale u zadnjih 35 godina

U mom slučaju je bila sreća da je to prijateljstvo iz osnovnoškolskih dana ostalo aktivno i do današnjeg dana. Stoga sam kumu poslao poruke da li se sjeća igre onog dana kada su recenzije za najnoviji nastavak izašle. Odgovor je bio, naravno, pozitivan. I zbog svega toga mislim da dugujem serijalu da ga odigram, bilo da govorimo o originalnim igrama koje su dostupne na abandonware stranicama, ili o trilogiji koju ionako posjedujem digitalno. Kao i novu, koja dolazi za par dana i kojoj se veselim.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.