Glavna vijest ovog tjedna svakako je bila najava Project Scorpio specifikacija. Microsoft je odučio napraviti pametnu stvar, odraditi to, kazati tehnološke detalje, dok će sam izgled konzole, te nadamo se datum izlaska i cijenu predstaviti na E3. Kažem pametno pošto slušati tehničke specifikacije nije baš najzabavnija stvar koja se može napraviti na E3.

Scorpio vizija je dostaviti 4K igranje u domove. I dok informacije raznih medija kažu to za sada izgleda prilično dobro, što potvrđuju i specifikacije, dok sve ne postane javno teško je reći koliko je to točno. Ne bi bilo prvi puta da prvobitna najava bude slabija nego konačan proizvod, ali isto tako ne bi bilo prvi puta niti da bude jača. Prodavati je kao 4K konzolu je prilično lijep marketinški potez, sve više ljudi ima takve televizore i ne želi ništa manje od toga. A čak i ako nemate, veća procesna snaga je uvijek dobra prodajna točka. I dok je Xbox One probao sa Kinectom kao idejom, od čega je nakon silnih prigovora Microsoft morao odustati, Scorpio izgleda kao puno realnija i bolje isplanirana ideja.

Krenule su priče kako će biti jači nego PlayStation 4 Pro. Točno. I to za prilično, tu nema rasprave. Specifikacije su zbilja sjajne za jednu konzolu. No u konačnici, to je samo jedna od karika koja čini konzolu uspješnom. Nintendov Switch je osjetno slabiji pa je svejedno imao prilično dobru prodaju za Nintendo standarde. Odmah su krenule i poredbe sa prošlom generacijom kada je PlayStation 3 krenuo loše, da bi na kraju sustigao i prestigao Xbox 360. I dok je moguće da se takva situacija ponovi, ja nisam taj koji bih stavio novce na to. Razlog tome je prilično jednostavan – softver.

2.3 GHz Custom CPU; 12GB GDDR5 memory; 6 Teraflop GPU; 1TB HDD; 326 GB/s Memory Bandwidth; 4K UHD Blu-ray/DVD

Microsoft je u zaostatku, zbog čega su se odmakli od objavljivanja brojke prodanih (ili barem na tržište plasiranih) konzola. Prema nekim informacijama omjer prodaje je dva na prema jedan (ili barem relativno blizu tome), to znači da u multiplatformskim igrama, pogotovo onima multiplayer fokusiranima, puno veći broj igrača na PlayStation konzoli. No multiplatformske igre nisu problem kao first party naslov. Microsoft teško parira stvarima koje Sony izbacuje. Probajte odmah kazati tri first party igre koje Microsoft ima do kraja godine? Možete li se sjetiti? Ako vam je to teško, morate se pitati ima li razloga zašto se veseliti Scorpio konzoli. Isto tako, sama činjenica da su od nedavno sve Xbox One igre dostupne za PC, vidio sam mnogo onih koji su fanovi Xbox branda te u razgovoru s njima čuo pitanja – zašto imam Xbox One kada nakon te najave bi mi kao gameru bilo isplativije imati PlayStation 4 i jako stolno računalo? 4K i odlična multimedijalna podrška koju Scorpio ima itekako pomaže, ali oni koji gledaju isključivo na to nisu na prvo mjesto stavili igre – što je po meni primarna svrha konzola.

Jedna od ključnih točaka bit će cijena. Za sada izgleda kako bi Scorpio mogao imati cijenu preko 400 dolara, čak i do 500, što ga neće baš učiniti pretjerano pristupačnim. Isto tako, dolazi u drugoj polovici generacije, kada već polako krećemo razmišljati o idućoj iteraciji konzola. Uz sve to Scorpio (konačni proizvod vjerojatno neće nositi to ime) se našao u vrlo čudnoj poziciji. Oni koji čekaju bilo koji novi komad tehnologije kako bi ga kupili bez problema će otvoriti novčanik i platiti ga. Ostali će biti malo oprezniji.

Baš tu se nalazi ključ uspjeha. Prigrliti skeptike, doći na E3 i kazati nam zašto je Scorpio stvar koju trebamo imati. Doći sa igrama, pokazati nam što je sve spremno za sve Xbox One konzole i koliko će to bolje biti na novoj verziji. Kazati nam kako postoji dugogodišnji plan, dati nam viziju za godine koje dolaze, ne samo za ovu. U prošlog generaciji je zadnjih godina ciklusa Microsoft igrao prvenstveno na third party snagu, pokažite nam kako ćete nas podržati dulje vremena, pokažite nam da je podrška vam uzvraćena. Trebaju nam dati pristupačnu konzolu, kazati nam koja je VR vizija, te da li je Scorpio kompatibilan s njom. Kazati nam zašto je dobro imati je ako već imamo 4K televizor.

Scorpio ima jako jako puno potencijala. Kada ga lansiraju bit će najjača konzola na tržištu. Pružit će procesnu i grafičku snagu kao nitko drugi na tržištu konzola (računala su sasvim druga priča). I bilo bi potpuno žalosno kada se Scorpio ne bi iskopao iz prilično čudne situacije u kojoj se Xbox One, a samim time i Microsoft našao. Konkurencija na tržištu je potrebna. Neka je bude.

 


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.