Sve što je potrebno je jedna jedina iskra da zapali vatru, naravno, ako je situacija za to pogodna. Neće zapaliti mokra drva, ali suhe travke? I imate požar u roku nekoliko minuta. Baš kao što ovih dana imamo dva požara, onaj zvani Corona virus i onaj zvan rat konzola.

PlayStation fanovi i Xbox fanovi nekada trebaju samo sitnicu, samo tu jednu malu iskru, kako bi ponovo krenuli u svoj virtualni rat diljem interneta. Natjecanje u ispisivanju tone teksta kako bi dokazali kako je ‘njihova’ konzola ‘bolja’. Ne kvalitetnija, uspješnija, bolje prodavana – bolja. Dodajte na to polako otvaranje karantena poradi virusa i podloga za Internet ratnike je bila plodno tlo iz kojeg kreće požar. A sve što su dvije kompanije napravile su predstavile specifikacije konzola. I ne, nismo imali priliku testirati ih usporedno. Nismo dobili priliku saznati da li je sve u specifikacijama zaista tako i u stvarnost. Dobili smo samo sirove brojke. I to je to. Dovoljno za novu rundu prepucavanja.

Realnost je jednostavna. PlayStation 5 i Xbox Series X su prilično jaki strojevi. Vjerojatno puno relevantniji u domeni napretka tehnologije nego i jedna generacija prije toga. I dok imaju neke slične vizije, prilično je kako svoju udarnu snagu temelje na različitim stvarima. Nemamo ideje što će ponuditi po pitanju first party stvari, niti na kojoj će konzole 3rd party igre biti bolje i igranije. I nećemo saznati dok konzole ne izađu, u najboljem slučaju koncem ove godine ako ne bude odgode zbog virusa.

Pravo pitanje uopće nije u tome tko ima snažniju konzolu. Pravo pitanje je – koga je uopće briga za to? I tu leže mnogi odgovori. Jedan od najboljih primjera je Nintendo Switch koji ima puno slabiji hardver nego Xbox One, iako je izašao nekoliko godina kasnije, a prodajom ga premašuje. Kako to? Realnost je ta da će možda 5% ljudi odlučiti na temelju tih specifikacija. Čak mislim da sam bio darežljiv po pitanju postotka s kojima baratam. Oni koji žele imati najbolje komponente su ponajprije PC igrači. Što će ima još jedan jaki stroj na kojem mogu igrati igre, iste igre koje mogu igrati na računalu. To znači kako je i takvima puno važnije birati po pitanju ‘što od ovih ne mogu igrati na svom turbo računalu’. I to je onaj do na kojem je Sony dobio ovu generaciju (a i prošlu ako ne brojimo Ameriku i Veliku Britaniju) – igre su puno važniji čimbenik prilikom izbora konzole.

Microsoft je itekako toga svjestan pa je pred kraj ove generacije počeo kupovati studije za iduću generaciju. Žele ekskluzive, trebaju im eksluzive, pošto su one te koje prodaju konzole. A o tome nemamo nikakva saznanja. Možemo nagađati tko što priprema, ali nemamo niti jednu jedinu potvrdu. Isto tako je važno imati kontinuiranu podršku tijekom generacije, također nešto na čemu je Sony uspio u ovoj generaciji. Čak i sada imamo PS4 ekskluzive koje dolaze, dok je Xbox One već neko vrijeme u stanju svojevrsne hibernacije. I to je ono na čemu Microsoft mora raditi. Mora poslati poruku – imamo igre, ovu su one koje imamo, i imat ćemo ih tijekom čitave generacije. Arbitrarne brojke snage stroja nisu dovoljne. Microsoft ima priliku to napraviti. I zato je puno važnije pitanje što će tu napraviti nego što je po pitanju Internet fanova dobio ili izgubio ovu borbu u konfiguraciji.

Tu je još pitanje cijene. Pitajte Sony kako je prošao kada je najavio cijenu za PlayStation 3 i koliko im je trebalo da se oporave od toga. Cijena će igrati jako bitnu ulogu, a ovo su skupe komponente. Moguće će da će i jedni i drugi prodavati konzolu s minusom, no čini mi se kako i jedni i drugi čekaju protivnika da prvi objavi cijenu. Kako bi mogli prilagoditi svoju. Brojka koja je sigurno važnija nego broj teraflopa.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.