eSport odavno nije mačji kašalj, odavno postoje velike eSport organizacije koje djeluju u više od jedne igre, baš kao što u sportu postoje klubovi koji djeluju u više od jednog sporta. Izgleda da je došao trenutak sudara tih dvaju svjetova.

Njemački sportski tim Schalke 04 (najpopularniji je nogometni tim, ali imaju i one u drugim sportovima) odlučio je kupiti League of Legends eSports tim Elements. Tako će taj tim iduće sezone u LCSu (najelitnijem Europskom League of Legends natjecanju) nastupati pod nazivom FC Schalke 04.

Primjetili smo kako nivo profesionalnosti u eSportu kontinuirano raste kroz zadnjih par godina. Posebice razvojna struktura unutar League of Legends glavnog projekta League of Legends Championship”, kazao je predsjednik Schalkea Moritz Beckers-Schwarz.

Tim kojeg će FC Schalke 04 u ljetnoj sezoni imati je skoro isti onome koji je u proljetnoj ostvario sedmo mjesto s 6-12 rezultatom. Jedina promjena bit će na mid poziciji gdje dolazi Fox koji je nedavno napustio Unicorns of Love. Osim njega tu su još Steve kao top lajner, Gillius kao jungler, MrRallez kao adc te sprattel kao support. Nyph će ostati trener tima, dok će prijašnji vlasnik Maelk ostati u klubu kao šef Schalke eSport divizije.

Prije ovog slučaja imali smo pokoji u kojima su profesionalni sportski klubovi uložili u esport. West Ham je potpisao doprvaka FIFE 16 u svoje redove, dok je turski Beşiktaş uložio u klub u turskoj League of Legends ligi – i jedno i drugo su puno manja razina nego LCS.

Mene ovaj potez ne začuđuje, štoviše, čudi me kako do ovoga nije došlo još prije koje godine. League of Legends, Dota, Counter Strike i Starcraft imaju ogromne scene koje su tu već neko vrijeme, dok neke druge igre iz godine u godinu rastu. Za velike sportske organizacije takvo ulaganje bi bilo rizično gledajući sa strane reputacije, ali sa financijske strane to im ne bi bilo neko veliko opterećenje, a dugoročno bi im moglo puno toga donijeti. Mislim kako ovo neće biti izolirani slučaj, kako će i drugi europski klubovi tražiti načina u kojem mogu kupiti eSport tim, pogotovo što i lige rastu.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.