Sony je imao jako dobar kvartal. Prodali su 8,2 milijuna PlayStation 5 konzola čime je ukupna prodaja došla do 54,7 milijuna primjeraka. Rekordni kvartal, ali usprkos tom uspjehu odlučili su smanjiti očekivanja za do kraja godine. Umjesto dosadašnjih 25 milijuna prodanih konzola cilj je postavljen na 21 milijun za fiskalnu godinu. Trenutno su na 16,4 u tom razdoblju.

Dio razloga je što neće biti veoma jakih naslova iz njihove radionice kroz idućih godinu dana. Samim time će i marketing biti slabiji, što će pak utjecati na prodaju. Kada kažu godinu dana misle na iduću fiskalnu godinu, to jest do travnja 2025. godine. Za što očekuju kako će imati značajan utjecaj. Pri tome misle na nove nastavke popularnih serijala, to ne uključuje PC port, remake verzije niti novi IP.

PlayStation 5 je izašao koncem 2020. godine, što znači da je premašio 3 godine starosti, a na putu je prema tri i pol. To je važna točka jer je to taman pola od 7, što je vremenski period koliko je prošlo između trojke i četvorke, kao i četvorke i petice. Kada dodate tih najavljenih godinu dana već ste duboko zagazili u drugu polovicu generacijskog ciklusa konzole. Što ne znači da je prekinut razvoj, samo da se kreće na tranziciju uz igre koje će izaći kada broj konzola bude još veći, a istodobno budu neki od početnih naslova za budući PlayStation 6.

Također, Sony planira postaviti dio fokusa budućeg ulaganja u PC tržište. Nešto što su svi napokon shvatili kao rudnik zlata zbog količine korisnika. Primijetili su koliko dobro igre prolaze na tom tržištu i žele zagrepsti malo dublje. Nismo potpuno sigurni na koji način to planiraju napraviti, jedna od potencijalnih mogućnosti je smanjiti razmak izlaska igre na konzoli i za PC. Sada je ta margina nešto više od godinu dana, može to bolje i brže. Može i na isti dan kao što Xbox to radi.

Za kraj, malo brojki. PlayStation Network je dosegnuo 123 milijuna aktivnih mjesečnih korisnika, najviše do sada. Marvel’s Spider-Man 2 premašio je 10 milijuna prodanih primjeraka. Dok je u kvartalu God of War Ragnarok prodao 4 milijuna čime je premašio 15 milijuna ukupno.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.