Prošlog tjedna na male ekrane stigao je Star Trek: Picard, iduće poglavlje mega-popularnog znanstveno fantastičnog serijala. Uz ne pretjerano inspirativno ime i dosta jaki naglasak na nostalgiju kojeg su pokazivali u trailerima, bilo je pitanja treba li nam ovo poglavlje. Ili je vrijeme da serijal bez ikakvih utega krene dalje.

Skoro dvadeset godina je prošlo od kada je Star Trek odlučio ići dalje. Enterprise i Discovery su nas vratili u prošlost, baš kao i nova trilogija filmova, koja je još uz to stvorila dodatni paralelni svemir. Malo tko voli prethodnike, pogotovo kada postoji onaj problem što je tehnologija napredovala, a prethodnici izgledaju modernije nego avanture u kojima je bio James T. Kirk. Gdje se pojavljuju nove stvari, pa se onda moramo pitati ‘a zašto ih nemamo u budućnosti?’. Picard je bio odgovor na sve te kritike, pogotovo onu koju sam pisao za grozan star Discoverya.

U trailerima za Picarda smo vidjeli kako će serija igrati na nostalgiju. Dio toga je točno, premda puno manje nego što sam na prvu ruku mislio da će biti. Naravno da ima nostalgije kada koristite lika koji je jedan od najboljih u povijesti serijala. Jednostavna činjenica života je ta – poznajemo ga kao lika i stvari su mu se dogodile u tih zadnjih 20 godina koliko nije bio aktivan. I baš taj dio je najveća snaga epizode s kojom je Picard krenuo. Ispričao nam je priču u kojoj je Picard 20 godina stariji, koliko ga boli to što je izgubio prijatelja, te u konačnici zbog čega se maknuo od svega što Zvjezdana Flota predstavlja. Bilo je to vrlo lijepo zaokruženo u tih 45 minuta epizode.

On je bio centralna figura priče, ali misteriozna žena imenom Dahj će nam donijeti jednu jako lijepo postavljenu misteriju, kao i podlogu za neka moralna pitanja i sukobe koji se nadam da će se u budućnosti obraditi. Isto tako, ona nam je donijela i akciju. Akcija izgleda kao iz filmova koje potpisuje JJ Abrams, što znači da je možda malo pretjerana. Ali to me nije puno smetalo, zato što mi je jasno da živimo 25 godina nakon što je The Next Generation završio. Jasno mi je kako su se stilovi i percepcija ljudi promijenili te da sukladno tome moraju malo prilagoditi i seriju.

Patrick Stewart i Isa Briones kao Picard i Dahj.

I to je to po pitanju likova! Prilično je jasno kako će Picard skupljati posadu, no njih nismo upoznali, nego izgleda da ćemo ih postepeno upoznavati. Štoviše, nismo vidjeli niti puno članova TNG posade. Pojavio se samo Data, i to kao PTSP vizija koja opsjeda Picarda i ne dopušta mu ići dalje. Trailer je jasno pokazao kako ćemo vidjeti star članove njegove posade, no ovdje ih nije bilo. Tako da je čak i doza nostalgije svedena na minimum.

Ne želim puno govoriti o priči, jednostavno želim da je sami prođete. Ali Picard je imao odličnu Star Trek vibru i jedva ću čekati iduću epizodu, s nadam kako će nastaviti u smjerovima zbog kojeg su mnogi zavoljeli ovaj serijal. Ako moram nešto izabrati kao zamjerku – špica. Nikako mi nije sjela. Kada je to najveća mana, znate da ste na dobrom putu.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.