Oho. Kazao sam prije dva tjedna prilično oduševljen spoznajom da Starcraft 2 napokon dobiva svoju inačicu povećavanja nagradnog fonda za nadolazeće Blizzcon finale sezone. Od kada su Valve i Dota 2 to napravili 2013. godine pitao sam se kada će i ostali velikani esporta krenuti istim putem. Očekivao sam bržu reakciju, no na moje razočaranje, ona je izostala.

Baš zato sam bio oduševljen kada sam vidio najavu i odmah sam pokrenuo YouTube video u kojem se sve objašnjava, isto ovaj koji se nalazi iznad ovoga paragrafa. Nisam bio u stanju pratiti Starcraft 2 koliko sam htio, naprosto je toga bilo previše, no bio sam tu kada su bili veliki turniri. I tada je moj tok misli prekinuo video. Razočaranje i ljutnja pomiješani poput ljetnog koktela kojeg ste platili previše.

Sve je izgledalo tako dobro, pola milijuna dolara daju oni, prodaju War Chest u inačici za svaku rasu te paketu koji košta 25 dolara (eura kod nas u Europi), od svake kupnje 25% ide u nagradni fond. Sve je to izgledalo totalno identično Dota 2 modelu, a onda šamar. Prvih 200 tisuća dolara ide u nagradni fond, a ostalo ide na ‘produkciju Starcraft 2 turnira u 2018. godini’. Štogod to točno značilo…

Pohlepa je najbolji opis. Od skupljenog iznosa četvrtina ide u nagradni fond, dio ode u porez, nisam siguran koliko točno, ali hajmo kazati četvrtina. To znači da kompaniji ostaje pola. za tih dvjesto tisuća što ide u nagradni fond oni u džep spreme 400 tisuća. Fali im još 100 tiusuća kako bi pokrili nagradni fond i nakon toga bili u čistom profitu. Mi kao gledatelji ne želimo plaćati produkciju u idućoj sezoni, mi želimo da turnir bude što veći i važniji, da nagradni fond bude sočan te da samim time značaj bude još veći. Mnoge od nas nije ni briga za skinove koje dobivamo – to je naš način da podržimo esport u kojem uživamo. Zašto bi plaćali produkciju? Zašto bi dali i više od tog limita (kojeg nitko drugi nema) kada taj novac neće otići onima kojima mi želimo da ode?

Pohlepa je veliki problem i protiv nje se treba boriti. Mnogi su imali projekciju kako se neće skupiti niti tih 200 tisuća, a eto, nakon dva tjedna dosegli smo tu brojku. Čak na službenoj stranici nisu ni napisali koliko je do sada skupljeno, samo su stali na toj fiksnoj brojci. Nemamo čak niti ideje koliko ljudi je pretplatilo kako bi ‘uložili u iduću sezonu’. Moje trenutno razmišljanje je kako će ta brojka bez problema doći na pola milijuna dodatnog novca od zajednice, a možda i više. Jasno je meni kako produkcija takvih događaja košta, ali sve bi to itekako dobro pokrijete, primjerice, Blizzcon turnir se sigurno pokrije iz karata posjetitelja i virtualnih karata koje se više kupe kako bi se dobili bonusi u igri nego zato da bi se gledalo sve što Blizzcon nudi. A ne samo to, igra i turniri u njoj su vam tijekom godina sigurno donijeli dosta novaca i promocije.

Blizzard zna da ima vojsku lojalnih (a ja ću kazati i zaslijepljenih) fanova koji uopće ne preispituju što se nudi, nego samo kupe kako bi imali / sudjelovali. Možda bi uz malo veću negativnu reakciju preispitali svoje razmišljanje i politiku, no to se nije dogodilo. To me ostavlja kod pitanja na koje još nemam odgovora – hoću li ja kupiti War Chest? Ne želim podržati ovu pohlepu, ali zbilja iskreno želim pomoći Starcraft 2 esportu te na ovaj sitan način uložiti u njega. Možda pomogne što ne plaćam novcima nego WoW tokenima koje je ionako netko drugi već platio…


2 thoughts on “Starcraft 2 War Chest pohlepe

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.