Prije 15 godina Street Fighter 4 započeo je novu revoluciju u žanru koji je stagnirao. Njegov uspjeh potaknuo je mnoge razvojne studije da izdaju svoje fighting igre. Nekada mrtvi žanr odjednom je opet bio pun života, što se zadržalo do danas. Hoće li Street Fighter 6 upogonjen hip hopop biti top ili flop?

Street Fighter 6 nastavlja graditi na već dobro poznatim osnovama, s nekoliko novih stvari koje su tu kako bi unijele svježinu u serijal. Glavna od tih je nova mehanika nazvana Drive koji vam donosi priliku izvesti posebne napade i kombinacije. Želite napraviti promjenu u napadu ili se približiti s distance, Drive je ono što želite koristiti. Ali je isto tako resurs na kojeg morate paziti kako ne bi ostali bez njega potreban. Kada ga potrošite ulazite u Burnout status i morate biti posebno oprezni. Pogotovo što tada ne možete kontrirati protivnički Drive Impact da svojim kako bi okrenuli partiju.

Za razliku od petog nastavka serijala, koji je dočekan na nož zbog manjka sadržaja, u ovom su naučili na greškama. Tako Street Fighter 6 dolazi s rosterom od 18 boraca, od kojih je 12 već poznatih fanovima serijala, dok je 6 novih. I to je samo za početak pošto je očekivati kako će igra imati dugogodišnju DLC podršku s kojom će taj broj postati još veći. Ono što je najbolje u tom rosteru je koliko su uspjeli napraviti da svaki borac bude unikatan, dati postojećima nove ideje te ujedno pokriti sve tipove boraca za fighting igre.

Probali su sa World Tour idejom, koja je kampanja od otprilike 20 sati u kojoj srećete članove rostera, koji vam mogu biti mentori i od kojih učite poteze sa svojim likom u kampanji. Koliko god mogu poštovati ideju, zato što na prilično dobar način donosi priliku novim igračima da nauče osnove pa os toga rade prema gore, kao i da nauče likove, priča je potpuno bezvezna. Uključuje puno putovanja po svijetu i puno borbi, od kojih ovo prvo često nema nikakav pametan razlog, dok ovog drugog zna biti previše kada nije potrebno. Ipak, puno toga spašava činjenica da na kraju kampanje možete imati tehnike cijelog rostera te ih kombinirati na lude načine, gdje balans nije ime igre.

Lika kojeg kreirate nije samo za kampanju, možete ga povesti sa sobom u online lobby u kojem možete sjesti kreacije drugih igrača. Kažem kreacije zato što možete složiti normalnog lika, no možete složiti i abominaciju uz snagu editora kojeg su donijeli. U online lobiju možete izazvati druge igrače, bilo na standardnu partiju ili na borbu avatara, možete kupovati dodatnu kozmetiku za lika, ili pak odigrati neku arkadnu igru koju su uključili, kao recimo Street Fighter 2. A možete i bez svega toga, kompletno izbjeći online lobi tako da naprosto koristite meni i iz njega sve pokrećete. Online igranje jako ovisi o samom netcodu, a on je ovdje odličan. Možda jedan od najboljih kojeg smo do sada imali priliku vidjeti u nekoj fighting igri.

Grafički i tehnički igra je prava poslastica. Modeli su sjajno napravljeni, imaju puno života , dobivaju batine tijekom borbe, a uz sve to je sve što se događa na ekranu toliko fluidno da u svoj toj ludoj borbi izgleda prirodno. No tu tim nije stao, dodao je toliko zvučnih opcija na samu borbu, do te mjere da oni s oštećenim vidom mogu igrati igru bazirajući se samo na sluh te pomoću njega detektirali udaljenosti boraca u samoj areni. Sama ideja toga je za svaku pohvalu.

Pozadine borilišta su jednako sjajne i životopisne, osim ako idete u trening mod. TZamo je samo siva pozadina uz grid kako bi mogli bolje naučiti stvari kao što su udaljenost za izvođenje poteza. No nemojte pomisliti da je zbog toga trening mod zapostavljen. Robustan sistem kojeg donosi dat će vam priliku probati mnoge stvari na načine na koje to još niste iskusili u fighting igri. Također jedan od najboljih ne samo u serijalu nego u cijelom žanru.

Street Fighter je oduvijek bio letvica koja se gledala kada se uspoređuju druge 2D fighting igre. Ovdje je ta letvica postavljena izrazito visoko. Bilo da ste novi igrač te način na koji vas kampanja uči o potezima i opcijama koje imate, bilo da ste veteran kojem je sve to poznato i koji odmah želi skočiti u trening i online mečeve. Street Fighter nudi za svakoga po nešto i to na jednom vrlo visokom nivou. Temelji koji su postavljeni su odlični, igra je sjajna, perspektiva jednako takva. Možda je najveće pitanje hoćemo li za 15 godina govoriti o šestici kao novoj revoluciji za cijeli žanr.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.