Jučer sam u sklopu pretpremijere imao priliku pogledati prvu epizodu nadolazeće HBO serije The Last of Us, napravljene prema istoimenoj Sony Playstation igri. Serije koju ćete i vi imati priliku vidjeti počevši s ponedjeljkom 16. siječnja na HBO Maxu i na HBO kanalu u taj isti ponedjeljak u 20:00. U nastavku će biti moj osvrt na analizu viđenog, bit će bez spojlera. Uz jednu napomenu, ako ste igrali igru, znate i radnju serije te činjenicu kako će naglasak biti na likovima.

I od toga ću krenuti. To je bila moja najveća bojazan od dana kada je serija najavljena. Treba li nam ponovo pričanje iste priče u drugačijem mediju? Nije da je to nešto čudno u industriji filmova i serija. Knjige ili stvarni događaji često bivaju interpretirani za velike i male ekrane. No The Last of Us je bio drugačija situacija, gdje iz jednog vizualnog medija prelazimo u drugi. Gdje mijenjamo glumce koji su odradili sjajan posao u video igri, i koji su sam vrh te industrije, glumcima iz jedne druge industrije. Neovisno o broju sličnosti koje ti poslovi imaju. Sva ta bojazan je nestala na kraju prve epizode koja traje zapanjujućih sat i pol.

Tih sat i pol možemo podijeliti na prije i poslije. Ako ste igrali igru, znate o čemu pričam, ako niste, vidjet ćete. Cijela epizoda služi kao jedna velika uvertira da sve postavi na startnu točku. Prvi dio svega toga je maestralno odrađen te je po meni bolji dio epizode. Uz veliku dozu napetosti i horora koja malo po malo raste i koja bez problema posrami mnoge filmove u tom žanru. Gdje polako vidimo kako dolazi do raspada civilizacije kojem ćemo svjedočiti u drugoj polovici epizode. Postapokalipsa, karantena, surovi uvjeti preživljavanja, kao i ljudska sposobnost da opstaje u takvim uvjetima. I u svemu tome je centralna figura Joel kojeg utjelovljuje Pedro Pascal, koji je odradio sjajan posao u toj prvoj epizodi. Drugi glavni lik je djevojčica imenom Ellie koju glumi Bella Ramsey, koja je također odradila dobar posao, iako pravu stvar oko njene glume ćemo tek vidjeti u kasnijim epizodama jer se u prvoj pojavljuje dosta kasno. Općenito je glumačka postova sjajno odradila posao.

Jedno od pitanja koje ćete sigurno imati je vezano uz vizualni aspekt. On je sjajno odrađen. Bilo da govorimo o sjajno postavljenoj sceni u autu ili o izgledu grada postapokalipse, The Last of Us je pokazao kako zna uspješno iskoristiti budžet koji mu je bio na raspolaganju. Za mene je ipak najbolji trenutak cijelog iskustva bio zvuk gitare. Gustavo Santaolalla je odradio sjajan posao u igri i zbilja mi je drago što nitko nije ušao u ovaj projekt s idejom da promijeni tu temu. Tema nas je pratila kao pozadinski zvuk dok smo čekali prikazivanje epizode, a kao finale je došla u samoj špici nakon sjajno postavljene uvodne scene.

Moja očekivanja za The Last of Us nisu bila velika, ali zadnjih godina dobivamo sve više kvalitetnog sadržaja vezanog uz video igre u drugim medijima. The Last of Us je pokazao da je na odličnom putu da postavi standard u serijama, kakvog je Sonic postavio u filmovima ili Arcane u animiranim serijama. Prva epizoda je utabala odličan put, preostalih osam treba slijediti taj put. Nakon dogledanog ja sam veoma optimističan i vjerujem da hoće.

Slike u članku ustupio HBO

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.