Prema informacijama koje donosi Superdata, kompanija za digitalno istraživanje, vrijednost esport tržišta bila je 1,5 milijardi dolara u 2017. godini.

Njihovo istraživanje puno je projekcija te ga se ne smije gledati kao potpuno mjerodavno. Oni navode kako je jedna od ključnih stvari bila ta da postoji sigurnost i znanje kojim se polako ulazi na mainstream tržište, a itekako pomaže što su velike sportske organizacije i brandovi prepoznati to područje. To su zorno pokazali grafom gdje pokazuje kakva je raspodjela tih 1,5 milijardi dolara.

Nastavljaju kako je esport nekada bio sinonim za azijsko tržište, prvenstveno Koreju, dok je danas riječ o globalnom fenomenu. Njihove projekcije kazuju kako bi mogli imati rast od 26 posto do 2020. godine, te da bi 2022. godine industrija mogla težiti 2,3 milijarde dolara. Dok će gledanost rasti 12% svake godine.

Istraživanje spominje crowdfunding uspjehe u esportu (Dota 2 je započela trend kojeg su danas svi itekako uspješno prihvatili op.a.), velike nagradne fondove, prvenstveno Dota 2 i League od Legends, povećanje prodaje sponzorstava, prodaje obilježja klubova, koje bi također trebali rasti u godinama koje dolaze.

Kao nove nade spominje se Overwatch liga koja bi trebala krenuti sa svojom inauguracijskom sezonom početkom 2018. godine. Kao veliki plus se navodi to što je riječ o ligi gdje su timovi smješteni u gradove diljem Amerike, povezujući to s tradicionalnim sportovima i rivalitetima koji tamo nastaju. (premda se i dalje igra na jednoj lokaciji op.a.). Druga nova nada je fenomen zvan PlayerUnknown’s Battlegrounds koji je u sedam mjeseci skupio 200 milijuna unikatnih gledatelja, mnogostruko veće nego što je baza igrača.

Po pitanju gledanja esporta, Twitch i YouTube su i dalje dva najpopularnija servisa. Twitch preferiraju kada se gleda u živo, dok YouTube koriste za gledanje ‘dodatnog sadržaja’.

To otprilike oni kažu, a sada je vrijeme da i ja nešto kažem po tom pitanju. Mislim kako su jako podcijenili snagu esporta. Najbolji pokazatelj za to je graf koji pokazuje skoro pa linearan rast vrijednosti esporta. Štoviše, dovoljno je pogledati njihovu analizu koju su napravili godinu dana ranije u kojoj su procijenili esport na 900 milijuna dolara, uz projekciju kako će vrijednost te industrije biti 1,23 milijarde dolara 2019. godine.

U godinu dana vrijednost esporta skočila je za 600 milijuna dolara (66,7%), dok oni procjenjuju kako će do 2022. godine – u razdoblju od pet godina, porasti za dodatnih 800 milijuna (53,3%). Teško mi je povjerovati u to, pogotovo kada svi podatci upućuju na eksponencijalni rast. Njihovo prošlogodišnje izvješće je palo u vodu nakon samo godinu dana, te su opet složili linearnu progresiju? I to za mladu i brzo rastuću industriji?

Iduća točka su njihove uzdanice… Mislim da su i tu pokazali nedostatak poznavanja materije, ili da su jako puno nagađali. Overwatch liga je jako dobar primjer, mislim da je Blizzard osmislio jako dobru ideju, samo je pitanje da li ju je implemenitrao prekasno. Oko godinu dana se čekalo da najave kako će to izgledati, u tom periodu mnogi su timovi ugašeni zato što im je status quo bio financijski neodrživ, štoviše, generirao im je opake minuse. Sada imamo timove u ligi zatvorenog tipa gdje je ulazak dosta košta, očekuje se veliki povratak sredstava. Druga točka je jedna analiza koju sam čitao, a ona kaže da Overwatch kao esport ima dosta problema u budućnosti pošto ga gledaju samo oni koji igraju. I dok je baza igrača prilično velika, popularnost igre je prilično pala, što vidimo po stanju u J. Koreji. Sve se to da popraviti, samo takvo nešto zasigurno treba uzeti u obzir.

PUBG je sasvim druga priča. Dok danas PUBG ima svoju kompetitivnu komponentu jasno je kako njena gledanost nije 200 milijuna unikatnih gledatelja. Ta brojka uključuje streamove svih popularnih streamera, mnogi koji su igrali igru zato što je trenutno popularna (a sve što je popularno je vrlo dobro za kreiranje sadržaja). Njihove gledatelje možda uopće ne zanima igra, nego ih zanima čovjek kojega prate. Stoga je 200 milijuna trenutna apsolutna gornja granica, broj onih koji su gledali esport inačicu je osjetno manji. Vrlo vjerojatno u jednoznamenkastom postotku te brojke. Da li je to zalog za budućnost? Apsolutno.

Kolika je točna vrijednost espota? Superdata tim imao je uvid u mnogostruko više podatak nego što ih ja imam, tako da ne mogu napraviti svoju analizu. Zvuči li njihova brojka smisleno? Rekao bih da, premda uz toliko tajnih podataka niti oni nisu svemogući da kaže potpuno precizno. Mislim da im je izvješće za ovu godinu relativno točno, no projekcije za godine koje dolaze… mislim da su potpuno promašili, te mislim da ćemo to vidjeti kada dogodine objave nove podatke.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.