Premda je rođendan igre tek krajem idućeg mjeseca, Witcher serijal krenuo je u proslavu desete obljetnice serijala (barem što se tiče video igri) predstavivši nam sjajan video zahvale.

Sam serijal je nastao u osamdesetim godinama prošlog stoljeća (točnije 1986. godine), kad su priče izlazile u lokalnom SF / fantasy mjesečnom magazinu. 1990. godine izašla je prva zasebna knjiga koja je objedinila neke dosad izašle priča. A nakon toga krenule su izlaziti knjige, uključujući i onih pet koje čine glavnu sagu. Andrzej Sapkowski stvorio je sebi ime u Poljskoj, ali i u lokalnim državama, kao recimo Rusiji, no za izalazak na zapadno tržište je trebalo malo pričekati. I dok je bilo nekoliko pokušaja ekranizacije niti jedan do sada nije uspio privući, možda uspije najavljena serija za Netflix koje je trenutno u izradi.

Ono što je uvelike pomoglo proširiti granice Witcher serijala je upravo video igra, u konačnici su knjige prevedene na 19 jezika. 26. listopada 2007. godine izašao je prvi nastavak RPG serijala iz CD Project RED palice. Razvojni tim je par puta kazao kako nisu točno znali u što se upuštaju, no iz godine u godinu su rasli i učili. Četiri godine kasnije dobili smo prvi nastavak, puno poliraniju i grandiozniju igru, a još četiri godine kasnije igru koja sve češće dolazi na vrhove lista, kao najbolji RPG ili pak najbolja PC igra. U svega deset godina razvojni tim je preko trnja došao do zvijezda. Witcher 3 je prodao 6 milijuna primjeraka u prvih šest tjedana na tržištu.

I to nije sve. Triss Merigold se pojavila u poljskom Playboyu u svibnju 2011. godine. Što pojavila, virtualni lik je bio na naslovnici. A iste te godine poljski premijer Donald Tusk poklonio je Baracku Obami, prilikom posjeta Poljskoj, primjerak Witchera 2. Gesta kojom je pokazao koliku važnu ulogu video igre imaju u ekonomiji te države, s Witcherom kao jednim od predvodnika novog booma.

Što će biti dalje sa serijalom? Sapkowski je rekao da će možda napisati novu knjigu, CD Project RED je kazao da se možda u budućnosti ponovo vrate serijalu, već znamo da je serija u pripremi, Gwent će biti aktualan kao svojevrstan spinoff. No čak i da ne bude ništa, Witcher serijal je ostavio itekako dubok trag.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.