Krajem prošlog mjeseca Civilization 4 proslavio je 15 godina postojanja – 25.10.2005. godine izašla je ta igra. Iako sam ogroman fan serijala, nekako mi je ta informacija prošla ispod radara. Zapravo, možda bi bolje bilo kazati kako nisam vidio smisao pisati o tako nečemu.

Na mnogo mjesta ćete vidjeti mišljenje kako je to najbolji nastavak serijala. I meni je bio, dok nije došla petica, koja je pak to bila dok nije došla šestica. Nemam tu neku veliku objektivnost, samo činjenica da je svaki novi nastavak donio nešto nov zbog čega sam gubio sate i sate na njega. No sve to nije bilo dosta da se dotaknem te obljetnice, sve dok mi noćas, tehnički danas, u gluho doba noći YouTube nije dao razlog za to.

Baba Yetu. Tako jednostavnih osam slova koje već jesu ušle u anale video industrije. Vjerojatno niti sam Christopher Tin nije mislio kako će odlazak na proslavu petu godišnjicu završetka Stanford sveučilišta pokrenuti cijelu lavinu. Tamo je sreo svog bivšeg cimera, Soren Johnsona koji je u to vrijeme radio za Firaxis na Civilizationu 3. Kako je Christopher bio fan serijala krenula je priča koja je i završila te večeri. Nekoliko mjeseci kasnije Soren je kontaktirao svog bivšeg cimera, kazao mu je kako rade na nastavku igre te da bi trebali nekoga da im napiše temu za igru. Isto tako stavio je jedan zanimljiv ‘limit’, kazao je da ih je inspirirao zbor Stanford Talisman, sa sveučilišta kojeg su nekada zajedno pohađali, te njihove izvedbe tradicionalne afričke glazbe.

Mjesec dana kasnije Baba Yetu izvedba je bila spremna. I bila je nevjerojatno pjevna sa sjajnom melodijom, dio toga leži u činjenici što je Christopher uzeo jednu diljem svijeta poznatu pjesmu, samo na jeziku na kojem ju je malo tko čuo. Uzeo je molitvu ‘Oče naš‘, točnije njenu Svahili verziju, i pretvorio je u uvodnu temu za igru. Sam prijevod izraza Baba Yetu na naš je jezik je – naš otac. Stigle su sve pohvale na nju jednom kada je igra izašla, i ostala bi zapamćena kao još jedna sjajna tema u video igrama, ali…

Koncem 2010. godine stigle su nominacije za glazbnu nagradu Grammy. Baba Yetu izvedba našla se među nominiranima. Ovog puta u izvedbi Soweto Gospel zbora i Royal Philharmonic orkestra. Bilo je to prvi puta da se neka skladba napisana prvenstveno za video igru našla na ovoj listi. Biti nominiran. Postalo je to priznanje za cijelu industriju i sve skladatelje koje su godinama kompozirali za video igre. Još veću potvrdu dobili su u veljači 2011. godine kada je Baba Yetu izvedba uzela nagradu u ‘Best Arrangement, Instrumental and Vocals‘ kategoriji. Prva skladba s nominacijom i odmah prva koja je osvojila.

Od tada do danas Baba Yetu je često izvođena skladba. Nalazi se na repertoaru mnogih zborova, od onoga Američke mornarice, preko manjih crkvenih ili sveučilišnih zborova, a čak je našla svoje mjesto i na America’s Got Talent. Izvodila se na potpisivanju mirovnog sporazuma, a mogli ste je čuti u sklopu Video Games Live koncerta, kao i u mnogim najvažnijim glazbenim dvoranama svijeta. To je prva skladba prvog (od tri) albuma koje je Christopher Tin izdao, a njegove veze sa Civilization serijalom ponovo su obnovljene 2016. godine kada je za šesti nastavak igre sklada uvodnu pjesmu Sogno di Volare.

Što budućnost nosi, nije mi poznato, ali znam da je Baba Yetu ostavio neizbrisiv trag.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.