Prošli tjedan Sony je izdao State of Play koji je kompletno posvetio za Gran Turismo 7. Polyphony Digital nakon osam i kusur godina izdaje idući numerirani naslov (uz Sports u međuvremenu) u serijalu. Serijalu koji je oduvijek bio sinonim za kvalitetnu simulaciju vožnje, ali i za dobru prodaju zbog čega je to najprodavaniji serijal kojeg Sony ima u svojem vlasništvu.

Reći da je Gran Turismo kralj auto utrka među video igrama je godinama bilo nešto što se moglo reći i da se na to ne bi podigle obrve. Sedmica ulazi u situaciji gdje je ta titula itekako uzdrmana. Forza serijal je iz godine u godinu rastao, a prošlogodišnji Forza Horizon 5 je pokazao kritički i komercijalni uspjeh koji stavlja dodatan uteg. I kako to često biva, zdrava konkurencija je ono što te itekako može tjerati naprijed. Kako tebe tako i njih, što je je nešto što u konačnici ide na ruku fanovima žanra.

Po pokazanom mislimo kako se misli ozbiljno. Najavljeno je preko 400 automobila koji će biti dostupni na početku. Kada se to usporedi uz GT5 i GT6 to je osjetno manje, pošto su i jedna i druga igra imale preko tisuću vozila. Sama brojka bez konteksta može zavarati, pošto je broj premium automobila koje su te dvije igre imale, manje od tih spomenutih 400. Filozofija tih igri je bilo staviti što više vozila, neovisno o tome što su to bili vozila osjetno slabije grafičke kvalitete. Ovog puta je filozofija da sve što dođe treba biti na vrhunskom vizualnom nivou. Gdje su detalji ime igre, neovisno da li govorimo o početnom vozilu ili turbo skupoj jurilici.

Takva filozofija je dovela do ono pokazano izgleda kao stvarno. Pustite neki dio prezentacije nekome tko nije u video igrama, postoji dobra šansa da neće shvatiti da je riječ o video igri. Tome pomaže ray tracing koji će probati maksimizirati korištenje svih refleksija na sjajnim metalnim površinama automobila. Ako gledate posvećenost detaljima, onda sigurno morate pogledati koliko je daleko Što razvojni tim otišao u kreaciji oblaka. Gdje iste simuliraju uz hrpu podataka iz stvarnog svijeta sa te lokacije, kao što su temperatura i vlaga. To će utjecati na padaline, na temperaturu staze, performanse motora i još mnogo takvih malih detalja.

Zavoljeti automobile je još jedna stvar o kojoj su govorili, a po njima to nije samo vožnja istoga, nego je ući u povijest svega toga. Nisam siguran koliko će to biti interesantno velikom broju ljudi, koji samo žele voziti, znam samo da ja jesam jedan od onih koje to konceptualno zanima. To ne znači da će mi se svidjeti, niti da će biti dobro izvedeno, samo da mi se sviđa ideja u kojoj ti daju priliku naučiti nešto o autu i(li) kompaniji koja ga proizvodi. S druge strane, sve najave oko replay opcija mi zvuče zanimljivo, ali znam da je to nešto na što ću obratiti nimalo pažnje. Ako i toliko. Vizualno tuniranje auti me zanima, dok sve ove tehničke opcije nisu. Sve to ide u smjeru ‘za svakoga po nešto’.

Dva su važna pitanja na koja još nemamo odgovore. Prvi je vezan uz to kako će dobro funkcionirati multiplayer. Mislim da nema potrebe naglašavati koliko je to važno u 2022. godini. Za naslov ovako velikog kalibra to mora biti besprijekorno (uz postojeće tehnološke limitacije). Voziti protiv prijatelja kao ili protiv bilo koga na planeti, bit će jedna od važnih stvari za fanove utrkivanja. Druga stvari ide na to da Gran Turismo nije Forza, kako dogodine nećemo dobiti novu Gran Turismo. Kako vjerojatno nećemo nekoliko godina dobiti novu igru u serijalu i bit će veoma važno vidjeti kako će izgledati podrška. I pri tome ne mislim na podršku u prvoj godini, nego da to mora biti podrška u obliku novog sadržaja kroz iduće barem dvije ili tri godina, ako ne i dulje.

Gran Turismo 7 je u pola sata prezentacije pokazao puno toga. Posložene su sve kockice za uspjeh. Etablirani serijal, dugo čekanja nakon prethodnog nastavka, bilo da brojite samo numerirane ili ne. 4. ožujak kao datum im isto pomaže, osjetno je manja ponuda velikih naslova koji izlazi u tom periodu nego što recimo imamo sada u veljači. Sada samo treba ugrabiti taj uspjeh.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.