Valve radi novu igru? Valve radi novu igru! Oduševljenje, ekstaza, nevjerica, radost, poricanje činjenice i još ponešto skupilo se kroz tih 3 sekunde koliko je trajala spoznaja informacije da je Valve i dalje razvojni tim, a ne samo Steam.

Što je igra? Sigurno vam je prvo palo na pamet, ne, nije ona koju svi očekujemo, no to nas više ne čudi. Nije niti novi nastavak Portala ili Team Fortressa nego potpuno novi IP. Zvuči dobro? Na prvu da, na drugu ne. Ime igre je Artifact, ona je Dota spinoff i riječ je o kartaškoj igri što je trenutno prilično popularan trend u industriji.

Vrijeme nastanka mnogobrojnih kartaških igri me podsjeća na vrijeme kada je League of Legends izašao. U to vrijeme su svi vidjeli koliko MOBA žanr može donijeti para te su mnogi probali napraviti svoju inačicu toga. Sigurno se možete sjetiti pokojeg kojeg ste igrali, a da danas više nije s nama. Prije toga imali smo inflaciju modernih FPSova nakon što je Call of Duty zakoračio u Modern Warfare, a još prije toga MMORPG pokušaj u skoro svakom svijetu, nakon uspjeha World of Warcrafta. Sada, kada je Hearthstone uspio, svi pokušavaju skočiti na taj vlak i naći svoj prostor na tržištu. Baš to radi Valve, premda, ako dobro naprave gameplay možemo očekivati dosta toga.

Razlog tome nije u samoj igri nego svemu onome oko igre. Team Fortress imao je loot cratove prije nego mnoge druge igre, a njihov hat sistem zaslužuje barem nekoliko ekonomskih radova s fokusom na to koliko genijalan je bio. Dodajte prodaju predmeta za skoro svaku njihovu igru i imamo pravo očekivati nešto zanimljivo u tom aspektu za Artifact. Možda čak i nešto kompletno novo, a razloga za paniku ne bi trebalo biti, pošto su pokazali kako znaju napraviti pošteni model za svaku igru koju su do sada izdali.

Što znamo o gameplayu? Ništa, premda bi do kraja The Internationala mogli saznati nešto, recimo na samom finalu. Znamo kako bi trebala doći 2018. godine. Dugo se šuškalo da Riot Games radi kartašku igru za svoj League of Legends, a onda je Valve došao praktički od nikuda i najavio svoju za Dotu. Kombinacija itekako ima smisla, heroji, predmeti, ponešto povijesti i lora serijala – svakako dobra startna točka, bolja nego napraviti potpuno novu kartašku igru bez ikakve poveznice sa ičime drugime.

I dok virtualne kartaške igre trend rasta, potpuno mi je nejasno kako Magic the Gathering nikada nije uspio napraviti sjajnu tranziciju u video igru. A potencijala za to itekako ima. Možda su napravili analizu te vidjeli kako bi im time pala prodaja fizičkih primjeraka koju ne bi uspjeli nadoknaditi igrom. Pokemon TCG je napravio sasvim solidan posao po tom pitanju, premda je na ovim prostorima njegova fizička popularnost jako pala od kada se popularan crtić ne emitira. Ima i nekih drugih, no mislim da njihova popularnost nije dovoljna kako bi napravili neki važan korak na tržištu video igri.

Hoće li Valve uspjeti kao što je Blizzard pogodio sa Hearthstonom? Ostaje nam vidjeti, i bit će zanimljivo vidjeti što će napraviti, premda mislim da bi puno više ljudi htjelo vidjeti neki drugi projekt iz njihove radionice. Zato gore postavljeni trailer ima deset puta više dislajkova nego lajkova.


One thought on “Valve izvukao ‘asa’ iz rukava, kartašku igru Artifact

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.