Polako je došlo vrijeme za kazati zbogom – zbogom PlayStation Vita.

Na službenim stranicama u Japanu postavili su informaciju kako dva preostala modela PCH-2000 ZA11 Black i PCH-2000 ZA23 Aqua Blue ‘ubrzo završavaju‘. Gematsu je povukao paralelu, kada su u slično vrijeme 2017. godine isto stavili ispod PlayStation 3 modela, gdje je dva mjeseca kasnije došla službena informacija kako prestaje njihova proizvodnja. Možda ovog puta neće biti za dva mjeseca, no prilično je jasno kako je samo pitanje vremena kad će proizvodnja prestati. Uostalom, već su najavili kako će ove godine prekinuti proizvoodnju.

Vita je prvo izašla u Japanu koncem 2011. godine, u veljači smo je imali i mi u Europi. Bila je nastavak na PSP, ujedno i odgovor na to što je Nintendo radio uz 3DS. No Vita nikada nije kompletno zaživjela, usprkos tome što je imala puno bolje tehničke specifikacije nego 3DS. Bilo je nekoliko stvari koje su kumovale tome, kao što je bilo forsiranje vlastite memorijske kartice, kao i upitna kvaliteta igri koje su u startu došle za konzolu.

Pametni telefoni su postali novi hit

No to nije bio glavni razlog slabe prodaje, što je u startu iskusio i 3DS – glavni razlog je bio rapidan rast tržišta pametnih telefona. iPhone 4 je izašao godinu dana ranije, a tu je negdje start tog velikog booma. Prijenosne konzole su samo za igranje, dok mobiteli služe i za to i za sav ostali multimedijalni sadržaj, kao i za telefoniranje. I dok se je na kraju 3DS iskopao uz te rupe, ponajprije zahvaljujući sjajnoj plejadi naslova koja je došla, Vita nije. Brojke nisu poznate, no pretpostavlja se kako su prodali oko 15 milijuna primjeraka od izlaska pa do danas. Zbog toga nisu dolazile visoko profilirane igre, a zbog toga što istih nije bilo novi primjerci se nisu prodavali. Začarani krug.

Kada se to uzme u obzir, i stavi kraj sjajnih brojki koje PlayStation 4 postiže, potpuno je jasna činjenica kako je Sony najavio kako nema u planu nasljednika na Vitu, to jest, kako će na neko vrijeme odustati od prijenosne konzole i fokusirati se na druge stvari. Bilo je lijepo dok je trajalo, premda uz puno neispunjenog potencijala.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.