World of Warcrafr vanilla

Negdje tamo početkom godine, ili krajem prošle, prijatelj mi je kazao kako bih trebao s njime igrati ‘vanilla’ World of Warcraft na privatnom serveru. Tada sam tu ponudu odbio, a odbio bih je i danas kada je najavljeno kako se Nostalrius, najpopularniji i najkvalitetniji privatni server gasi.

Nakon godine dana rada, Nostalrius će ove nedjelje, u 23:00 po vremenu servera, zatvoriti svoja vrata. Blizzardovi odvjetnici napravili su svoj posao i poslali hosting kompaniji OVH dokumentaciju u kojoj traže ukidanje servera. To nije neko veliko iznenađenje, protiv Blizzardovih pravila je vrtjeti privatne servere, ipak začuđuje što su ih ugasili tek nakon godinu dana – u trenutcima kada su serveri imali 150 tisuća aktivnih igrača, uz 800 tisuća igrača koji su i nekom trenutku zaigrali.

Nostalrius je vodio tridesetak volontera i bio je besplatan za igrati. To je bio razlog zašto su skupili toliko igrača, dio njih su bili oni koji i dalje plaćaju World of Warcraft pretplatu Blizzardu. Dio razloga što su tamo igrali je nostalgija, no drugi dio razloga je što postoji dobar dio igrača kojem se ne sviđa smjer u kojem igra danas ide. Moram priznati kako sam i ja među njima, a ja nisam PvP igrač koji imaju više zamjerki nego što ih ja imam.

Postoji i peticija u kojoj traže Blizzard da zadrži server, moram priznati kako zbilja ne vjerujem u pozitivan ishod. Ako Blizzard jednom popusti morat će i svaki idući put kada se to zatraži.

Svjestan je i Blizzard tog problema, probali su vratiti stari sadržaj kroz tjedne događaje u kojima ludi mogu zaigrati stare dungeone, ali to nije dalo nikakvu staru vibru nego je više bila frustracija gdje imamo lika koji je puno slabiji i prolazi kroz stari sadržaj sporije nego onda kada je on bio aktualan – nikada nije dobro na taj način oslabiti likove igrače u bilo kojoj igri.

Razlog zašto nikada nisam, a niti neću, zaigrati na privatnom World of Warcraft serveru, je što je ‘vanilla’ izdanje igre imalo jako puno loših i sporih strani s kojima se više ne bih volio patiti. Razumijem kako mnogi žele to stanje igre, ja bih radije strukturalne promijene koje ponovo vraćaju život virtualnom svijetu, i zato ne vidim zašto Blizzard napokon ne napravi servere za svaku prijašnju ekspanziju – dati ljudima što žele, a istovremeno sve to nadzirati samostalno.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.