Sony je odlučio kako Rise of the Ronin, koji ekskluzivno dolazi za PlayStation 5 iz Team Ninja radionice, neće izaći u Južnoj Koreji. Ako ćemo biti precizniji možemo reći u Koreji, jer nekako pretpostavljam kako neće izaći niti u Sjevernoj. Razlog tome je povijesno politički, iako službeno priopćenje ne navodi ništa od toga.

U prvoj epizodi iza scene za Rise of the Ronin direktor igre Fumuhiko Yasuda odlazi u grad Hagi gdje se nalazi škola Shoka Sonjuka. Nju je osnova jedan od značajnijih intelektualaca tog prostora i svog vremena Yoshida Shōin. Njegov život je bio kratkog vijeka, pošto je s 29 godine ostao bez glave – doslovno. Njegov krimen za Koreance leži u učenju kojeg je prenio na mlađe naraštaje.

Njegovi učenici su bili neki od ključnih ljudi revolucije Meiji koja je ‘vratila vlast’ imperijalnom tronu. Posljedice toga su bile jačanje vojne moći, te zagovaranju zauzimanja Koreje. To se nije dogodilo 1879. godine uz Seikanron (dvadeset godina nakon što je Yoshida pogubljen), prijedlog okupacije je odbijen. No dogodilo se 1910. godine te je okupacija trajala otprilike 35 godina. Stavio sam vam linkove na wikipediju. Meiji revolucija je period koji ste mogli vidjeti u filmu Posljednji Samuraj.

Iako nije sudjelovao u tim događanjima, pošto je odavno bio mrtav, u Koreji smatraju kako je njegovo učenje oblikovalo dosta toga, te je u najmanju ruku kontroverzna ličnost. Kada se sve to uzme u obzir, ne čudi što igra neće izaći u tom području, ni fizički ni digitalno, 22. ožujka kada je datum izlaska. Ipak, mislim da Koreancima koji je žele zaigrati neće biti problem domoći se primjerka.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.