Nakon što nam je 2018. godine Insomniac Games dostavio Spider-man igru, i nakon što je pobrao pohvale kritike i publike, pitali smo se kuda će dalje. Odgovor na to smo dobili prilikom PlayStation 5 predstavljanja u obliku Miles Morales nastavka. No nismo znali hoće li on moći nastaviti tamo gdje je Peter Parker stao?

Nastavak nije prava riječ, pošto bi ekspanzija bila puno bolji opis onoga što Miles Morales donosi. Uzeli su isti onaj grad kojeg su prekrasno predstavili prije dvije godine, dodali su mu zimski ugođaj i odlučili ispričati jednu drugu i drugačiju priču. Peter odlazi na nekoliko tjedana te ostavlja Milesu grd u rukama, no kako to obično biva, baš će se u tom periodu dogoditi set zbivanja koji ne može čekati povratak pa će Spider-Man ‘junior’ morati zamijeniti svog učitelja. Neću ulaziti u zonu spojlera, no Insomniac je još jednom ispričao jako dobru, ali prilično drugačiju priču, u Spider-Man svijetu.

Priča je potpuno prilagođena Milesu kao glavnom liku. Prilično je osobna i jako dobro barata s idejom gubitka i kako je to naći se u situaciji koja izgleda kao da je iznad vaših mogućnosti. Veoma dobro se koristi njegova familija, kao i set prijatelja s kojima će se mnogi od vas prvi puta upoznati (kao što sam se primjerice ja). Tijekom tih petnaestak sati koliko kampanja traje, vidjet ćete tu priču koja će vas povesti na jedno zanimljivo putovanje u kojem je zadnjih pola sata baš ono pravo veliko finale. A kada sve to završiti, studio će vam prilično suptilno kazati da se u nekom trenutku pripremite na dvojku. Neću vam kazati kako pošto je to već ulaženje u spoiler teritorij.

Miles Morale konceptualno može imati isti problem kao i bilo koji prethodnik u nekom serijalu. Kako napraviti igru u kojoj slabiji lik nema toliku snagu kao glavni li (Peter Parker) pri svom maksimum, a da pritom igra ne izgleda kao korak nazad zato što je datumom izlaska novija. Ovdje su to napravili s tri važne sitnice – time što je maksimalni nivo kojeg Miles može dosegnuti 20, dok je Peter bio na 50, time što ima 4 umjesto 8 gadgeta, te činjenicom da su ima neke svoje drugačije sposobnosti. Ako ste igrali nastavak iz 2018. godine, borba će vam biti instantno poznata. Onog trena kada Miles dobije bio-električne sposobnosti stvari će krenuti malo drugačijim putem, premda će čak i u tom trenu izgledati kao varijacija na temu nego revolucija. Tek onog trena kada dobijete opciju kamuflaže, ili da na neko vrijeme postanete nevidljivi, igra će dobiti jednu drugu dimenziju. Nju možete iskoristiti usred borbe ako da protivnici nemaju ideje gdje ste, a samim time da borba ponovo postane stealth sekcija. To uvelike mijenja pristup i daje jednu potpuno drugačiju dimenziju.

Borba donosi dvije nove frakcije, Roxxan i Underground, koje su u borbi prilagođene za ići protiv Milesa Moralesa, no donose baš puno toga novoga u odnosu na neprijatelje od prije dvije godine. Iako će se tu i tamo naći koji trenutak s malo zahtjevnijim protivnikom, niti jedna borba neće biti neki pretjerani problem, a neće biti niti onih iritantnih protivnika koji lete, kao prije dvije godine. Van kampanje srest ćete i u aktivnostima po gradu, kao pljački dućana, dogovaranju ilegalnih aktivnosti ili krađi auta – znači gotovo identično onome od prije dvije godine. Stvari koje skupljate po gradu također su nešto drugačije, ali slijede isti filozofski princip.

Recenzirajući ovo na PlayStationu 5 vidio sam ono o čemu se govorilo – brzina učitavanja igre. Za to imam dva glavna primjera. Prvi je kada imamo sekvencu unutar neke zgade pa prilikom izalaska iz iste igri treba neko vrijeme da se učita grad. Toga ovdje nema, vani ste istog trena i možete nastaviti uz pomoć svoje mreže nastaviti po gradu. A taj nastavak po grdu neće biti toliko čest zato što imate razloga koristiti fast travel opciju u igri – ona zaista je brza, unutar 5 sekundi ponovo igrate, dok ste prije morali razmisliti da li želite čekati učitavanje igre ili vam je bolje otići preko krovova do tamo. Još jedna velika stvar koju PlayStation 5 dodaje u obliku DualSense kontrolera koji dozvoljava osjetiti svako ispucavanje mreže na način da nikada nije naporno, nego je jedno suptilno iskustvo koje pridonosi imerziji. Ono što će pak razbiti istu, barem djelomično, je činjenica kako Peter Parker ima novog glumca. Ako još niste igrali Spider-mana, onda to nećete ni osjetiti pošto je sada dodan i u baznu igru. Nadji Jeter je pak odradio strašno dobar posao kao Miles Morales.

Grafička strana pokazala je kolike su sve mogućnosti koje PlayStation 5 pruža. Popeti se na neku visoku zgradu, pogledati 360 okolo sebe i vidjeti cijeli grad na dlanu je jedan sjajan prizor, kao i odsjaji zraka u ogledalima svih tih nebodera. Pod uvjetom da izaberete to kao uključenu opciju, zato što možete igrati uz 60fpsa, ali bez tih opcija, ili sa svima njima uz stabilnih 30. Meni osobno je bilo puno draže gledati svu tu ljepotu zime te igru odsjaja koju su dodali u igru nego vrtjeti pri 60fpsa. S tehničke strane jednom se dogodio problem zbog kojeg sam morao ponoviti misiju, zato što se nije aktivirala opcija za dalje, a u par navrata je bilo malo čudne fizike kod poraženih protivnika, no to je kap u moru onoga što je Miles Morales napravio dobro.

Miles Morales ima osjećaj povratka u prošlost, kada su ekspanzije bile standardni dio igri. Napraviti novo poglavlje priče s gotovo identičnim, samo još malo unaprijeđenim gameplayem i poznatim lokacijama. To se ovdje dogodilo i potpuno funkcionira. Bila bi prava šteta da su ovu verziju Manhattena iskoristili samo jednom, a kada na to dodate priču koja će vas držati zainteresiranim, a u nekim trenutcima i više od toga, jasno vam je da ste napravili dobar posao na startu nove generacije.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.