20 godina. Toliko slavi Steam kao platforma. Istovremeno mi taj broj izgleda ogromno, jer nisam imao osjećaj da je toliko prošlo. Ali i malo, jer danas je Steam neizostavan dio postave svakog računala. No nije bilo baš tako u prvim danima. Štoviše, bilo je puno drugačije.

13. rujan 2003. godine bio je dan kada je Steam službeno izašao na tržište, nakon što je godinu dana ranije najavljen i prošao beta verzije prije službenog testiranja. Broj ljudi koji je testirao je između 80 i 300 tisuća, prilično veliki raspon no nešto što u konačnici nije pretjerano važno. Ono što je bilo važno i što je postala prekretnica zbilo se godinu dana kasnije – Half-Life 2 će tražiti Steam za pokretanje, neovisno da li nabavite digitalnu ili fizičku verziju. Pri tome govorimo o periodu kada su digitalne verzije bile rijetkost, a fizičke svakodnevna pojava, često jedini način za doći do igre.

Danas se to možda čini banalno, ali u tom periodu internet je bio u puno drugačijem stanju nego danas. Kako ću ja to moći igrati? Zašto je uopće potrebno da imam neki program kao obavezan kada sam već kupio igru? Što je pak onda otvorilo nova pitanja oko digitalnog vlasništva, pitanja koja ni dan danas nismo dobro regulirali. U konačnici, Half-Life 2 je prošao sjajno komercijalno i kod kritike. Kod igre se po pitanju njenog nasljeđa apostrofira na njenu sjajnu fiziku, no možda je puno veće po pitanju toga što je napravila za Steam.

Godinu dana kasnije na Steam dolaze prve igre s kojima Valve nema nikakve veze. Gdje Steam služi samo kao platforma distribucije. U par nadolazećih godina, uz razvoj platforme, dolaze i mnogi veliki izdavači. Steam je postao mjesto gdje ćete digitalno kupiti igru. No istih tih godina, dio tih velikih izdavača, će probati napraviti svoju platformu. Neki su zadržali igre na Steamu uz dostupnost na svojoj platofrmi, neki su ih potpuno maknuli. Neki od njih će na kraju vratiti igre baš zbog snage koju Steam ima – preko 120 miljuna unikatnih mjesečnih korisnika, dok je dnevni broj oko 70 milijuna.

Steam je kroz sve to vrijeme evoluirao. Dobili smo inventory u koji smo mogli skupljati predmete iz igri, kao što su Team Fortress 2 ili nešto kasnije Dota 2, neki od najboljih primjera. Isti taj inventory sistem će kasnije biti nadograđen skupljanjem digitalnih karti i kreiranje bedževa. I sve je to napravljeno bez da su potegnuli za NFT modelom. Imao je Steam crypto kao opciju plaćanja, koju su ukinuli jer im nije bila isplativa zbog troškova transkacija koje su morali plaćati prilikom refundacija. Isto tako, Steam chat je jednoj generaciji postao zamjena za komunikaciju uz MSN ili ICQ servise koji su nestali sa tržišta. Danas je Steam poznat kroz silne i česte popuste gdje se prilično jeftino mogu nabaviti igre.

Meni je Steam jedina aplikacija koja ima dozvolu da se pokreće kada pokrećem računalo. Skoro svi prijatelji koji nešto igraju su mi tu dostupni, a upoznao sam i prijatelje iz različitih dijelova svijeta kroz istu. Vidio sam svašta kroz godine, od review bombanja, vlastitog operativnog sustava, preko ‘konzola’ do opcije da se otkriju sjajne indie igre ili mjenjanja TF2 predmeta. I vjerojatno ću vidjeti još svašta. Stoga, sretan 20. rođendan i nadam se da će ih biti još puno.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.