Prije nekoliko godina Andrzej Sapkowski, poljski pisac koji potpisuje Witcher serijal, kazao je kako igre nisu popularizirale serijal, kako je serijal bio popularan i prije nego što je CD Projekt krenuo raditi igre u tom svijetu. Ta izjava je bila istovremeno i istinita i lažna, ovisno iz kojeg kuta gledate na nju.

Točno. Wiedźmin je bio popularan u Poljskoj, postoji razlog zašto neki Spakowskog smatraju poljskom verzijom Tolkiena. Bio je popularan i u okolnim zemljama, što centralne što istočne Europe, gdje je serijal bio preveden. Bio je popularan među ljubiteljima fantasya. Možda ga prije 15 godina nisu čitali, ali postojala je dobra šansa da su čuli za tamo nekog poljaka koji ima tak neki serijal koji je jako popularan. Ali nije bio dostupan na engleskom jeziku. Postao je tek 2008. godine, godinu dana nakon što je izašla prva igra. Ne sjećam se da li je taj prijevod bio dogovoren još ranije, pa nikada nije realiziran, ili je video igre uzrok tome, no realnost je – video igre su lansirale Witcher serijal u pravu popularnost. Planetarnu popularnost.

Tu je onaj dio gdje Sapkowski nije u pravu. Video igre su njega i njegov serijal itekako progurali na međunarodnu scenu. Pogotovo treći nastavak koji sigurno spada u top ešalon među video igrama u prošlom desetljeću. Nagrade, što publike i igrača, su Witchera pretvorili u jedan serijal koji postaje još zanimljiviji na radaru. Pogotovo na radaru Hollywooda. I tu Witcher ulazi u svoju konačnu fazu – fazu u kojoj dolazi do planetarne popularnosti.

Netflix je odlučio krenuti tim putem koji je izgledao puno bolje kada su krenuli nego na dan kada je krenulo emitiranje. Pošto je između ta dva trenutka došla zadnja sezona Igre prijestolja koja je mnogima ostavila gorak trak u ustima. Nešto po čemu će se suditi sve buduće serije sličnih tematika. Witcher je tu napravio sasvim dobar posao s prvom sezonom, nije idealna, pošto ima mana, ali je jasno kako su barem malo igrali na sigurno s prvom sezonom. Ta prva sezona napravila je nešto za video igre sa čime se malo koja igra može pohvaliti. Prema podatcima sa Steamovih stranica, ovih dana Witcher 3 igra više ljudi nego što ga je izašlo kada je igra izašla. Pogotovo impresivno kada znamo da živimo u doba kada su igre aktualne sve dok se ne pojavi nešto drugo novo.

Andrzej Sapkowski je podigao tužbu protiv CD Projekta. Zatim se nagodio. I dok je planet prolazio svoj redoviti put, što stotinama puta oko svoje osi, tako i onaj oko Sunca, Witcher je postao planetarno popularan. Tko zna, možda Sapkowski napravi nešto što GRR Martin nikako da napravi – napiše još jednu knjigu u serijalu.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.