Kada je Riot Games najavio kako će raditi animiranu seriju imenom Arcane moj skepticizam je bio priličan. Iako sam smatrao da je to dobra ideja i da je vrlo pogodna kombinacija, u glavi je bilo kako video igre već godinama bezuspješno pokušavaju ući u svijet filmova i serija. Sada, kada je Arcane napokon ugledao svjetlo dana, moram kazati da sam oduševljen s onime što su dostavili u prve tri epizode.

Fortiche Productions izabran je kao studio koji će animirati sve ono što je Riot Games zamislio. Pariški studio je bio dobra odluka, pošto ovo nije prva njihova suradnja, a vrlo vjerojatno neće biti ni zadnja. Sve to je zamišljeno kao tri seta od po tri epizode, svaka sa trajanjem od oko 40 minuta, koje će doći na Netflix kroz tri tjedna. U prvom od ta tri tjedna dobili smo epizode u kojima upoznajemo likove. S jedne strane sestre Vi i Powder, siromašne klinke iz Zauna. Dok je s druge Jayce, veoma perspektivan student u Piltoveru koji pokušava spojiti znanost i tehnologiju.

Ta dva mjesta su susjedni gradovi, ili još bolje kazati isti grad. Piltover je bogato mjesto gdje vlada tehnologija i znanost, dok je Zaun siromašno podzemlje ispod svog tog bogatstva. Zbog svega toga Arcane ima dojam jednog steampunk svijeta (što zapravo i je), a animacije to veoma dobro pokazuju. Vizualno su sjajno pokazali te aspekte, pogotovo u razlici u paleti boja – svijetlo i tama. Glazba isto odgovara, pogotovo tema koju potpisuju Imagine Dragons.

Već sam spomenuo likove, i tu vidim najveći problem koji Arcane ima, premda ne za sve. Što mislim pod time? Oni koji poznaju League of Legends svijet već znaju te likove i znaju barem ponešto o njima. Mogu dopuniti svoje znanje. Pošto sam i ja jedan od tih koji poznaje, dosta mi je teško kazati kako sve ovo funkcionira za nekoga tko nije upoznat sa svijetom. Ovako na prvu bih rekao prilično dobro, pošto mislim da su jako dobro opisali i predstavili ono što su trebali.

Radnja kreće sa četvoro klinaca koji su iz Zauna odlučili odraditi pljačku u Piltoveru. Kao što obično biva, stvari krenu po krivu. Ono što ne znaju je to da će tim potezom pokrenuti cijeli niz događaja koji će utjecati na sve koje poznaju. Kao i na one koje ne poznaju, jer će vlasnik apartmana kojeg su pljačkali također doživjeti događaje koji će mu promijeniti život. Po pitanju radnje neću ići u detalje, samo ću kazati da je odlično postavjena, zanimljiva i koherentna, jer ne želim vam kazati što se dogodilo, to ćete morati odgledati sami.

Po meni Vi dominira serijom, impulzivna, vruće glave, bez previše straha i uvijek spremna na borbu je naprosto najbolji lik. U svakom svom pojavljivanju osvaja ekran i zbilja je zanimljivo gledati njen rast. Sjajno je odrađena u prve tri epizode i sušta je suprotnost u odnosu na mlađu sestru Powder, koja mi je bila neopisivo iritantna. Zato što je dijete koje još ne razumije svijet oko sebe. S te strane grada tu su još dva posvojena brata, kao i Vander koji ih je sve usvojio i brine se za njih, ujedno i prilično važna osoba u Zaun zajednici.

Jayce nije ništa lošiji lik, ali je dobio i osjetno manje prostora do sada, pošto ga uopće nije bilo u prvoj epizodi. Njegova opsjednutost stvaranjem magije uz pomoć tehnologije neće naći na odobravanje grada. Svi će ga se odreći, osim Viktora, koji će mu u trenutku najveće slabosti pružiti najveću podršku i pomoći mu. Viktor itekako zna kako je to biti bez podrške u svijetu bogatih, kao dijete Zauna sve je to sam morao proći kako bi postao netko i nešto na Piltover akademiji.

Nakon tri epizode Arcane je pokazao par stvari. Jedna od njih je ta animirana izvedba puno više paše nego filmska, greška koju je Warcraft napravio kada je išao snimati svoj film. Kako ću s nestrpljenjem čekati iduća dva tjedna kako bi pogledao preostale epizode. I ono najvažnije – kako ovo otvara prostora za buduće segmente priče ispričane u obliku animirane serije. League of Legends ima bogat svijet i puno potencijala koje zadnjih 10 godina nije dobro koristio.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.