Godinu i pol dana nakon PC verzije, Pillars of Eternity 2 Deadfire došao je je na konzole. I to ne samo došao na konzole, nego došao u izdanju koje sadržava sve DLCove koji su izašli za igru.

No ipak nije sve savršeno, još. PC verzija dopušta prebacivanje sejva iz prošlog nastavka, konzolaška verzija ne, nego imate sistem pitanja i odgovora koja će postaviti scenarij. Onaj u kojem je igra ubila vašeg lika iz prvog nastavka kako bi zaustavio prijetnju. Priča ima svoju epsku skalu, ali malo kada dojam da se radi o epskoj priči koju ćete prepričavati prijateljima uz piće. To ne znači da se ne isplati fokusirati na stvari koje se događaju oko vas, neke sporedne misije, kao i razgovori s družinom su neki od boljih trenutaka u igri. Iako ovi potonji znaju doći u zbilja čudno vrijeme.

Putovanje po arhipelagu ima svojih dobrih i loših strana. Istraživanje je bilo nešto u čemu sam itekako uživao, dok su borbe brodova bilo nešto od čega sam bježao kao vrag od tamjana. Jednostavno nisu bile zabavne da bih na njih trošio vrijeme, no često nisam imao izbora. Isto se može kazati i za same kontrole, koje su jedna od najslabijih strana igre. Čak bih puno više rekao da je veći problem u tome što nije sve dobro objašnjeno nego što je problematično koristiti, iako je i ovo drugo često situacija. Zato mi je vrlo drago što igra ima opciju igranja na poteze i u realnom vremenu. Razlog tome je što zbog svih tih kontrola je puno lakše upravljati družinom na poteze. Možete napraviti točno ono što želite bez puno problema, što ipak malo usporava igranje. Pošto borbe traju osjetno dulje.

Samo trajanje igre može biti stotinjak sati, a na to dodatno dodaju ponekada zamorna učitavanja koja znaju potrajati. Što može biti posebno frustrirajuće kada se igra s vremena na vrijeme sruši. Nešto što se nadam da će popraviti u patchevima. Isto to se nadam za neke probleme s kamerom nakon rušenja igre, kao i za očitavanje tekstura ili laganog laga kada krene borba. Trenutno su sve to tehnički problemi koje PC verzija nema, što znači da postoji solucija te da samo treba još malo vremena da patchevi odrade svoj posao. Da li me je to spriječilo u nastavku igranja? Nije, ali je bilo prilično frustrirajuće. Audio vizualni aspekt je manje-više dobro odrađen. Igra je jako dobro prilagođena za velike ekrane.

Još prije par godina bilo je gotovo pa nezamislivo da igre ovog tipa, izometrijski RPGovi, dolaze na konzole. To je bio žanr kojeg su mnogi smatrali PC žanrom. Danas je ta granica osjetno tanja nego ikada prije, pogotovo što svaka iduća igra u žanru donosi nešto novo na konzole. Dovoljno je za poredbu uzeti prvi nastavak igre te vidjeti napredak, ako ništa, barem po činjenici kako više ne morate čitati tekst, nešto to mnoge odbija od igre. Ipak, nije sve savršeno. Pillars of Eternity 2 Deadfire donosi mnoge dobre stvari, ali i mnoge probleme, za koje se nadam kako će biti adresirani u što kraćem roku. Ali, ako ste propustili ovaj RPG na računalu i čekali njegov dolazak na konzole, čekanje se isplatilo, pošto je i dalje riječ o sjajnoj igri.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.