I tako, korak po korak, Guild Wars 2 je stigao do finalne epizode treće sezone svog Living Story-a. Prilično dobar razlog za vratiti se igri, i to otprilike mjesec dana prije nego što igra proslavi svoj peti rođendan, gdje se svi pitamo kako će ga proslaviti i hoće li napokon najaviti i potvrditi glasine o novoj ekspanziji?

No, idemo redom. Šesta epizoda je stigla kako bi zaokružila još jedno poglavlje. U tom putovanju bilo je grešaka, a jedno od najvećih je kompletna prva sezona koja za razliku od iduće dvije više nije dostupna. Što je šteta, zato što bi bilo zabavno odigrati ih – bilo ponovo ako već prije jeste ili po prvi puta u to vrijeme niste igrali. U drugoj sezoni su to ispravili, uz prilično pošten model, ako se ulogirate u vrijeme dok promocija tog poglavlja traje, ono će biti vaše potpuno besplatno, no ako ne dođete u tom (prilično dugom) periodu, možete je kupiti putem gemova (mikrotransakcijska valuta). Nikada nisam imao problema sa tim. Imao sam problema s time što bi priči dobro došla malo bolja prezentacija. I ne samo Living Story sezonama nego i kompletnoj Guild Wars 2 kampanji. Dobra priča ne pretjerano dobro ispričana – to je generalno bio moj dojam koji me nikada nije prestao pratiti.

Pet godina je prošlo, kada bih mogao usporediti igru koja je tada izašla i koja je danas dostupna, razlika je prilično velika. Količine sadržaja je mnogo više, što ne čudi, no treba krenuti od osnove – model poslovanja isto nije isti. Nekada je igra bila buy-to-play, kupiš i više ništa ne moraš kupiti (izuzev ekspanzija, one su druga priča, čak i malo kontroverzna), današnji model je ta da je igra free-to-play do ekspanzije – ako nju želite, morate platiti. I taj model je isto tako ok za sve nove igrače – nekada su igre imale problem da si za uči u nju trebao kupiti sve ekspanzije koje su izašle, što je samo po sebi odbijalo mnogo ljudi. Ovako, mogu probati, ako im se svidi, kupe ekspanziju, a onda, kao i mnogi, kupuju kozmetiku mikrotransakcijama. World vs World je doživio preinake, strukturirani PvP također, klase su bile balansirane, ponekada i uz sitne preinake, a ekspanzija je donijela i elitne specijalizacije. Da sada krenete u igru, imate zaista puno sadržaja.

Htio sam pisati o tom što volim, a što ne u samoj igri, no spletom okolnosti, to ću odgoditi za neki drugi put, vrlo vjerojatno kada bude rođendan igre. Dok sam pisao članak pojavio se Tweet kojeg sam iznad stavio, onaj koji najavljuje novu ekspanziju. Htio sam malo nagađati o njoj, no sada nema smisla, glasina je postala službena. Ekspanzija nam dolazi te ćemo prvog dana idućeg mjeseca saznati puno više o njoj. Ponajprije ime. No ima nekih stvari koje već znamo, ili barem mislimo da znamo. Izgleda kako stižu nove specijalizacije za klase, ali i mountovi!!! Ovo potonje me jako veseli, otprilike koliko me vesele i glajderi. Čak možda i više.

Guild Wars 2 volim opisati kao ‘najcasual mmorpg kojeg sam ikada igrao’. Svako malo mu se vratim, uživam u njemu, onda me to stanje pusti pa na neko kratko vrijeme zaboravim na njega. Te me onda nova epizode priče, ili neka velika najava vrate. I tako u krug. I mislim kako bi taj krug mogao potrajati barem još pet godina…


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.