Tony Hawk bio je (i još uvijek je) veliko ime u svijetu skateboardinga. Njegovo ime nekada se vezalo uz veoma važan serijal video igri, naravno o istoj toj stvari. No baš kao i gotovo sva velika imena, u nekom trenutku se dogodi da stvari krenu krivim putem, ili da vrijeme naprosto učini svoje. Stoga je odluka za Tony Hawk Pro Skater 1 + 2 remaster dočekana s dozom opreza. Prošlo je ipak 20 godina od tih igri, gdje se dvojka smatra jednom od najboljih ikada. I uz sjećanje na 2012. godinu kada je prvi nastavak dobio HD verziju koja nije baš najbolje dočekana. Hoće li ovoga puta biti drugačije?

Možda nećete doći do vrha, ali ako radite ono što volite puno je više sreće nego kad ste bogat i slavan.

Tony Hawk

Jedan od glavnih aduta kojeg Tony Hawk Pro Skater u svom remake izdanju ima je nostalgija. Bilo da govorimo o nostalgiji za samom igrom ili kompletnom nostalgijom za čitavim vremenom s kraja devedesetih. I dok ja jesam igrao te igre, pravi izraz bi bio da sam ih samo probao, ne sjećam se dovoljno da bih imao neku nostalgiju nad tim prošlim vremenima. Mislio sam ako će to biti prilično važan aspekt u tome kako će mi se svidjeti igra, ali tu je onaj dio gdje sam se gadno prevario. Neovisno o nostalgiji, meni se remake igre jako svidio. A svidio mi se je zato što su temelji na kojima je igra napravljena odlični. Igra je zabavna i lakoćom su uz nju prolazili sati.

Kako u mom iskustvu nema te nostalgije, nema baš ni sjećanja na to kako je izgledala stvar od prije dvadeset godina. Stoga ću vam kazati ovako – YouTube usporedbe nivoa su kazale da stvari izgledaju gotovo pa identično po pitanju geometrije terena, uz to da je artistički aspekt pojedinih nivoa malo prilagođen modernom vremenu. To je zapravo tema koja se provlači kroz čitavu igru. Želite stare skateboard zvijezde? Evo ih, tu su, ali evo vam i par novih imena ako želite zaviriti u današnji svijet te kulture. Stari soundtrack? Usprkos problemu s licenciranjem, nismo uspjeli dobiti samo tri pjesme koje su bile u te dvije igre prije 20 godina, sve ostale su tu. No hej, dodali smo još tridesetak novih pjesama koje više odgovaraju današnjem dobu. Kompletna fuzija svega toga je jako dobar spoj generacija u jednu zaokruženu cjelinu.

Vratimo se na gameplay. Jedna od glavnih stvari zašto je Tony Hawk serijal bio toliko popularan je zbog toga što nije donosio simulaciju nego arkadni pristup. Nije važno da li vi znate kako se ispravno izvodi ollie, štoviše nije važno ni da li znate kako se taj porez ove, vi ga u igri možete izvesti. Nije važno što je popeti se na krov i voziti po lampama opasno, tamo gore se nalazi skrivena vrpca do koje moram doći. Upravo sam napravio veliki rezultat, bilo bi šteta da ne uspijem doletjeti kako spada i izgubim taj progres? Ne, baš me zanima da li mogu ubaciti još jedan flip u kombinaciju da oborim rekord u stilu. To je duh igre, nema veze da li ima veze sa zakonima fizike. Gdje imamo osjećaj da vozimo skateboard i radimo gluposti dok usput ganjamo neki cilj i svako malo otkrijemo nešto novo unutar mnoštva nivoa. Ili nešto staro, ako ste jedan od onih koji znaju gdje se sve stvari nalaze. A tu su onda i trikovi. Osim što svako malo možemo naučiti nešto novo i nadograđivati svog lika kojeg smo kreirali, tako možemo probati ikonske poteze likova koji su u igri. Dodajte na to malo more izazova, bilo sa svakim pojedinim likom ili one koji nisu ovisni o njima, kozmetiku koju možemo otključati i imate sate i sate zabave na raspolaganju. Pokazatelj kako dobar dizajn igre nije ostario.

Želite igrati s prijateljem? Split screen je tu. On nije kod vas u sobi nego stotine kilometara udaljene? Online je tu. I jedno i drugo jako dobro funkcionira. Želite napraviti svoj nivo? Nema problema, čak ga možete podijeliti sa čitavom zajednicom, gdje trenutno ima vrlo dobrih, ali i vrlo glupavih uradaka. Animacije pokreta su odlično napravljene, pogotovo fluidne prilikom tranzicije poteza. No nije sve odlično, ima i ponešto problema. FPS drop mi se dogodio više od nekoliko puta dok sam igrao na PS4 konzoli, vrijeme očitavanja se isto znalo oduljiti, a resetiranje nivoa nije instantno nego treba nekoliko sekundi.

Dvadeset godina je prošlo od kada je Tony Hawk u video igrama dosegnuo svoj vrhunac. Dvojka je ona o kojoj se najviše govori i koja se najviše pamti. Nakon toga bilo je još nastavka, no kako je vrijeme odmicalo tako su oni bivali sve lošiji i lošiji. Sve dok nisu dotaknuli dno 2015. godine nakon kojeg su prestali izdavati nove nastavke. Tony Hawk Pro Skater 1 + 2 uspio je vrlo kvalitetno napraviti dvije stvari. Vratiti igru koju su mnogi toliko voljeli i pokazali kako ima mjesta za igru takvog tipa u današnjici. I dok se nemamo puno što sporiti oko toga da li je ovo uspjeh – je. Puno više će očiju biti uprte prema tome hoće li serijal dobiti novi nastavak koji će mu vratiti staru slavu?


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.